Ryska ättegrenen

(Enligt Julian Bielski)

Vladimir Gripenberg (1848-1900) gift med Nadezhda Gripenberg (Makhotina)dotter till Nadezhda Kasatkina (Gripenberg) (1880-1973) gift med Alexander Kasatkinson Nikolai Gripenberg (1883-1890) (Nadezdas bror dog vid sex års ålder)
I Nadezda Kasatkina (Gripenberg) (1880-1973) födelsecertifikat stod den ryska kejsaren Alexander den andra som hennes fadder. Detta dokument var det första som brändes direkt efter revolutionen. Men hon fick en mycket sofistikerad utbildning. Hon studerade vid Chernyavsky Institute, som var högskolan för unga kvinnor från Moskvas finaste familjer. Efter faderns död flyttade hon och hennes moder från Moskva till farfadern, en framstående militärgeneral med en väl etablerad position i St Petersburg. Där bad många aristokrater om Nadezdas hand. Den mest speciella av dessa var arvingen till emiren från Bukhara. Emellertid valde Nadezda Dr Alexander Kasatkin från Moskva. Han kom emellertid inte från en adlig familj, vilket orsakade stor besvikelse för hennes farfar.

Paret gifte sig i januari 1901 i St Petersburg och flyttade till doktorn i Moskva. Under de kommande fyra åren föddes tre barn: Alexander, Irina och Vladimir. Efter sex eller sju års äktenskap skilde sig dock Dr. Kasatkin och Nadezda på grund av oförenliga personligheter. Nadezda blev den rika Moskva-köpmannen och affärsmannen Alexei Chichkin ogifta hustrun och den inofficiella styvmodern till hans son Alexei från hans första äktenskap.

Under de här åren, före första världskriget, studerade hon mikrobiologi och tillbringade lite tid som experimentell klinikforskare. Efter den ryska revolutionen i början av 1920-talet blev hon en av grundarna och, för en tid, också chef för Moskva centrala barnbibliotek som också förestod en internatskola. I denna egenskap kontaktade hon och samarbetade med Lenins fru Nadezda Krupskaya, som var ansvarig för utbildningen i Sovjetunionen, samt med den berömda ryska poeten Vladimir Mayakovsky. Femtio år senare kom tidigare unga medlemmar i biblioteket och internatskolan att väl ihåg sin tidigare rektor och lärare och besökte henne regelbundet. Efter att biblioteket stängts gav Nadezda upp allt arbete och ägnade sig helt åt att uppfostra sina barnbarn och barnbarnsbarn.

Vi minns henne både som en gammal krokig kvinna med snövitt hår, alltid leende, aktiv, full av underbara berättelser om nordiska historier, alltid villig att prata, leka med barn, sjunga och laga söta pajer och som en underbart vacker, ung och smal kvinna med ett stiligt aristokratiskt utseende så som hon ser ut på gamla fotografier.

Nadezdas många ättlingar framgår av Julian Bielskis text. Efternamnet Gripenberg försvann från den ryska familjen när Nikolai Gripenberg dog 1894 och Vladimir Gripenberg inte fick fler söner. Istället fortsätter efternamnet Kasatkin, eftersom det var namnet på en rysk doktor som var make och far till Nadezda Kasatkinas (Gripenberg) barn, trots att han och Nadezda skilde sig bara några år efter äktenskapet. Julian Bielski har gjort en fullständig släktförteckning som finns i föreningens arkiv.

Av de ryska släktmedlemmarna är det bara Julian Bielski och Yuri Kasatkin som har visat ett större intresse för sin egen släkthistoria.