Johanna von Schoultz

Johanna von Schoultz var syster till Nils Gustav v. S. som i sin tur var min farmors morfar. Därav intresset för Johanna. Rotar efter information på nätet inför ett föredrag om henne som skulle hållas 29.10. Pga pandemin har all verksamhet (och föredraget) lagts på is, dock inte mitt intresse för Johanna.

Johanna dog 1863, och kunde således inte ge någon ”avskedskonsert” 1883, såsom anges i bildtexten på er hemsida. Hennes sista offentliga uppträdande var konserten i Helsingfors 9 augusti 1849. Den finns recenserad i Helsingfors Morgonblad. Då var hon 46 år gammal.

Hon debuterade i Stockholm 1828 då hon var 15 år gammal. Efter det gjorde hon en lysande karriär i Paris och Italien. Den sammanföll med Bellinis, Donizettis och Rossinis glansperiod, och hon umgicks och samarbetade med dem alla. Bellini instruerade henne för huvudrollen i Norma, Rossini gav henne sånglektioner och Donizetti komponerade en opera för henne. Karriären tog abrupt slut efter en sjukdomsattack i Berlin 1838. Därefter hon gifte hon sig med lantmätaren Felix Brand 1842, flyttade till Tavastehus, startade en blandad kör, gav sporadiska konserter i hemlandet, dog ensam och bortglömd i Helsingfors. Hennes grav finns i Sandudds gamla begravningsplats, alldeles intill de Gripenbergska gravarna i kvarter 2.

Tom von Weissenberg